Nicholas Carr - The Glass Cage: Automation and Us (2014)
Andrew Keen - The Internet is not the Answer (2014)
Cory Doctorow - Information Doesn't Want to be Free: Laws for the Internet Age (2014)
I slutet av förra året kom ännu en trio böcker om hur den pågående teknikutvecklingen påverkar oss.
Först kom Carrs "the Glass Cage", som handlar om teknikens automatisering. Carr, mest känd för sina texter som kritiskt utvärderar vad Google och ständig internettillgång gör med människans tänkande och uppmärksamhet, har nu riktat sitt fokus på den tekniska automatiseringen. Boken diskuterar för- och nackdelar med bl.a. robotstyrning av bilar, flygplan och datoriserat beslutsfattande samt kirurgirobotar inom vården. Han menar att det leder till s.k. "deskilling", att förmågor och färdigheter försvinner om de inte används. Dock har vi väl kontinuerligt varit med om "deskilling" genom hela teknologiens historia. Innan vi hade kartor navigerade man genom att titta på stjärnorna. Hur många människor idag skulle kunna ta sig till sin destination endast med hjälp av stjärnhimlen? Samtidigt förstår jag poängen i att det är farligt att ge upp alltför mycket av sin autonomi till tekniska hjälpmedel som man kanske inte alltid kommer att ha tillgång till. Bokens titeln, "The Glass Cage", syftar på det faktum att vi idag betraktar världen medierat genom digitala skärmar; våra mobiltelefoner.
Keens "the Internet is Not the Answer" kritiserar silicon valley-credot om disruption och skriver om farorna med informationsmonopol och hur distributionsmodellen för kultur på internet i längden leder till ett oligopol, ett fåtal stora aktörer som ingen utomstående ärligt kan konkurrera med. I längden betyder det enligt Carr färre och fattigare kulturutbud eftersom färre personer då kan livnära sig på sin konst, musik eller sitt skrivande.
Internetaktivisten Doctorow har skrivit en bok om tillstånden just nu för upphovsrätt och lagar kring internet, med en titel som anspelar på (och motsäger) Stewart Brands uttalande "information wants to be free" från 1984. Doctorow menar tvärtemot utopisten Brand att allt inte kommer lösa sig av sig själv kring dessa frågor, utan kampen om lagstiftning om internetfrågor måste föras aktivt och tydligt om vi i framtiden fortfarande vill ha en demokrati.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Läs även det tidigare inlägget Webben och samhället, v.15